Gebouw De Holland

De Holland: een gebouw om trots op te zijn

Met De Holland van architect Sybold van Ravesteyn heeft Dordrecht een aantrekkelijk gebouw met een bijzondere uitstraling binnen haar stadsgrenzen. Een perfecte locatie in de directe nabijheid van het station en op geringe loopafstand van het centrum. Goed bereikbaar met de auto en met ruime parkeergelegenheid in de buurt.

De opvallende architectuur, die lang niet ten volle bewonderd kon worden, is in oude glorie hersteld en is daarmee opnieuw een visitekaartje voor de stad. Het gerenommeerde architectenbureau BiermanHenket architecten werkte samen met het museum aan het creëren van een bijzonder museumgebouw. 

Zowel van de gemeente Dordrecht als het museum was het de wens om het exterieur zoveel mogelijk terug te brengen naar de situatie in 1939. Dat betekende het verwijderen van de in 1988 aangebrachte uitbouwen en de liften, waardoor De Holland weer in volle glorie te bewonderen is, inclusief de beeldengroep boven de entree. 

Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft bewust gekozen voor De Holland: een gebouw met uitstraling, uitnodigend naar voorbijganger en bezoeker, open en licht, èn met de mogelijkheid een intieme en aangename museale ruimte te creëren. De Holland biedt het Nationaal Onderwijsmuseum de mogelijkheid een gastvrij en dynamisch museum te maken, modern en met gevoel voor traditie. Een plek om steeds weer naar terug te keren.

Fotografie Anna van der Sloot en Ilse van Driel: foto's  oud-directeur Tijs van Ruiten en architect Janneke Bierman.