verScholen op de kaart

Herinnert u het zich nog? De school waar u les heeft gehad, hoe het gebouw er ook weer uitzag? Kijk eens of dat gebouw ook terug te vinden is in het archief van Het Nationaal Onderwijsmuseum. Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft namelijk meer dan 4000 historische (prentbrief)kaarten met afbeeldingen van scholengebouwen in de collectie. En die zijn vanaf vandaag voor iedereen te zien op de nieuwe interactieve website www.verScholenopdekaart.nl. En achter elk schoolgebouw zit een persoonlijk verhaal. Die verhalen wil het museum met u delen.

Vroeger was het schoolgebouw de trots van een dorp of stad. Het was dan ook gebruikelijk om kaarten te sturen met een afbeelding van het lokale schoolgebouw. Vanaf 1900 tot 1990 zijn er dan ook duizenden prentbriefkaarten van Nederlandse schoolgebouwen uitgegeven. De immense verzameling van het Nationaal Onderwijsmuseum laat scholengebouwen uit heel Nederland zien. Er blijkt een enorme variatie te zijn, qua architectuur en uitstraling, maar ook qua aard.

Een deel van de prentbriefkaarten zijn in de vaste tentoonstelling van het museum te zien. Het merendeel van de kaarten ligt echter opgeslagen in het depot. Om ervoor te zorgen dat deze unieke collectie aan kaarten voor iedereen te bewonderen is, hebben we speciale website ontwikkeld, genaamd verScholen op de kaart.

Een team van vrijwilligers heeft deze prentbriefkaarten gedigitaliseerd en geïnventariseerd. Nu zijn ze digitaal te bekijken op de nieuwe website verScholenopdekaart.nl. Op naam, op plaats, op jaartal. Stuk voor stuk belichamen de kaarten een flinke dosis herinnering, soms zelfs nostalgie: ‘Ja, dat was ooit mijn school.’ De kaarten laten in hun totaliteit ook een brok architectuurgeschiedenis zien. Scholen als spiegel van hun tijd.Een grote klus!

Tijdens het inventariseren, bleken veel kaarten ook een verhaal te bevatten. Deze informatie wordt vanzelfsprekend gedocumenteerd. Ook de bezoekers van het museum vertelden veel verhalen, als ze in het grote ‘kaartenhuis’ (zie foto) op zoek gingen naar hun eigen school. Op verScholenopdekaart.nl kun je niet alleen je oude schoolgebouw vinden, maar ook jouw verhaal achter te laten, en zo vast leggen voor de eeuwigheid. Bent u benieuwd of u historische schoolgebouwen uit uw woonplaats kunt vinden? Kijk dan op verScholenopdekaart.nl