Muurcollage over Vrijheid | 1572 - De geboorte van Nederland

In het kunstwerk, een collage van allerlei beelden, komt onder andere een beeld van een vrouw voor die de 'Ware Vrijheid' symboliseert.

Wat zien we nog meer:

  • Een portret van Willem van Oranje
  • Een cherubijntje (klein engeltje) met een lauwerkrans in zijn rechterhand
  • Een prent van de eerste Haagpreek
  • Een betaalbewijs aan slaven  
  • Een fragment van de schoolplaten voor de vaderlandse geschiedenis van Wolters.
  • Markante gebouwen uit Dordrecht.
  • Kindertekeningen over vrijheid
  • fragmenten van het ‘door-fluistergedicht’ dat door bezoekers van het Onderwijsmuseum is gecreëerd. 

“Lucht” en “blaadjes” werden veel genoemd, toen diverse mensen uit Dordrecht gevraagd werden hoe ze vrijheid zouden uitbeelden. De blaadjes op het kunstwerk vormen samen een willekeurig profiel, dat symbool staat voor ieder individu. We hebben de keuzevrijheid om bepaalde waarden te omarmen, ieder blaadje, iedere gedachte, iedere ervaring vormt ons en onze wereld. 

Publiekskunstwerk

Het is een publiekswerk van vele mensen uit Dordrecht en het viert (en herdenkt) de vrijheid. Inspiratie voor het kunstwerk is een door-fluister gedicht. Tijdens de viering van de geboorte van Nederland, hebben bezoekers van het Nationaal Onderwijsmuseum een door-fluistergedicht geschreven over het thema vrijheid. De woorden uit dit gedicht zijn een inspiratiebron geweest voor deze muurcollage. Daarnaast hebben deelnemers tijdens het Hoffestival in juli in een workshop meegetekend aan deze muurcollage. Deelnemers mochten zelf een van de blaadjes invullen met een tekening en/of kleur.

De makers van het kunstwerk

ARTvertisements bestaat uit het creatieve duo Barbara van Druten en Niki Koutouras. 

Het kunstwerk is gecreëerd door Barbara van Druten. Een enorme eer! Zij vecht dagelijks voor een gelijkwaardige rol als vrouwelijke kunstenaar. Maar ook voor de tolerantie naar andere culturen, die zij als een rijkdom beschouwd. Onmisbaar is zakenpartner Niki Koutouras. Zij heeft binnen dit project uitgebreid vooronderzoek gedaan en veel beeld heeft verzameld. Zij is strijder van vrouwenrechten en sociale gelijkheid. 

Voor achtergrondinformatie over 1572, De geboorte van Nederland Lees hier meer