Aahhh..!

Over lichaam, seksualiteit, gender en consent

Giechelen bij plaatjes van blote lijven, ongemak bij uitleg over condooms, angst voor soa’s. Veel mensen hebben gemengde gevoelens over hun eigen seksuele voorlichting op school. Dat is jammer en het kan beter. Open en eerlijk.

Aahhh..! laat zien, dat het bij relationele en seksuele vorming om veel meer gaat dan dat ene hoofdstukje in de biologieboeken op school. Voorlichting geven en krijgen is niet alleen belangrijk. Het kan ook leerzaam, spannend en leuk zijn.

Nu te zien! (tot 24 november 2024)

Familietentoonstelling

In deze familietentoonstelling kom je op verrassende, persoonlijke en interactieve manier van alles te weten over het lichaam, seksualiteit, gender en consent. Bepaal zelf wat je ontdekt én wat niet. 

Ga de tentoonstelling in met jouw eigen LIJFboek, doe de Familie Kriebeltoer of laat jou en je jonge gezin door de knuffelige Flikvlooi door de tentoonstelling leiden. 


Ontdekken, groeipijn, vieren

Bepaal zelf wat je ontdekt en wat je met anderen deelt. Sla de voor jou oncomfortabele onderwerpen over. 

De tentoonstelling is opgedeeld in drie thema's ontdekken, groeipijn en vieren. Ontdekken: leren door te doen. Kies je eigen informatie. Groeipijn: leren door te luisteren. Er is informatie over erkenning en reflectie. Vieren: leren door te delen. Gesprekken, ervaringen delen en interactie. Deze drie thema's vind je terug in de 3 paviljoens in de tentoonstelling.

In de tentoonstelling is er specifiek aandacht voor de geschiedenis van seksuele voorlichting in het onderwijs. Zoveel nadruk op voorbehoedsmiddelen? Is aids te voorkomen door voorlichting? Maatschappelijke ontwikkelingen bepaalden grotendeels wat er in de klas besproken werd. En wat niet.

Educatie

Bij deze tentoonstelling hoort een uitgebreid educatief programma voor primair en voortgezet onderwijs.

Kijk voor het volledige aanbod hier.


Samenwerking

Het Onderwijsmuseum werkt voor Aahhh..! samen met veel organisaties en instanties om meerdere invalshoeken van het onderwerp te belichten. Het Nationaal Onderwijsmuseum laat als platform voor maatschappelijke vorming en onderwijs (-geschiedenis) op gedegen wijze zien wat de invloed is van de maatschappij op seksuele en relationele vorming en hoe seksuele educatie van invloed is (geweest) op de maatschappij.  De tentoonstelling informeert en normaliseert op een veilige en inclusieve manier. 


Activiteiten, events en lezingen

Naast het bezoeken van de tentoonstelling is er ook een agenda met daarop diverse activiteiten. In deze programmering worden verschillende thema's uit de tentoonstelling toegelicht en verder uitgediept. Laat je meevoeren door indrukwekkende theatershows, volg een lezing van Rutgers of een informatieve bijeenkomst van het COC. Daarnaast is er ook ruimte om zelf aan de slag te gaan. Volg een creatieve workshop of leer tijdens een lezing meer over aseksualiteit of seksueel plezier.

Door de verschillende activiteiten krijg je de ruimte om meer te leren over specifieke onderwerpen uit de tentoonstelling. Daarnaast krijg je hier de kans om met andere bezoekers in gesprek gaan en elkaar te leren kennen. Er is voor elk wat wils! Of je nu educatieve professional bent, een ouder of docent. Of gewoon op zoek naar een verrijkende ervaring. Check het programma, kom langs en laat je verwonderen!

Aahhh...!, iedereen is er welkom!