Nationaal Onderwijsmuseum lanceert www.verScholenopdekaart.nl

Herinnert u het zich nog? De school waar u les heeft gehad, hoe het gebouw er ook weer uitzag? Kijk eens of dat gebouw ook terug te vinden is in het archief van Het Nationaal Onderwijsmuseum. Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft namelijk meer dan 4000 historische (prentbrief)kaarten met afbeeldingen van scholengebouwen in de collectie. En die zijn nu voor iedereen te zien op de nieuwe interactieve website www.verScholenopdekaart.nl. En achter elk schoolgebouw zit een persoonlijk verhaal. Die verhalen wil het museum met u delen.

Variatie

Vroeger was het schoolgebouw de trots van een dorp of stad. Vanaf 1900 tot 1990 zijn er dan ook duizenden prentbriefkaarten van Nederlandse schoolgebouwen uitgegeven. De immense verzameling van het Nationaal Onderwijsmuseum laat scholengebouwen uit heel Nederland zien. Er blijkt een enorme variatie te zijn. Niet alleen qua architectuur en uitstraling, maar ook qua aard. Een deel van de prentbriefkaarten zijn in de vaste tentoonstelling van het museum te zien. Het merendeel van de kaarten ligt echter opgeslagen in het depot.

Herinneringen

Een team van vrijwilligers heeft deze prentbriefkaarten gedigitaliseerd en geïnventariseerd. Nu zijn ze digitaal te bekijken op de nieuwe website verScholenopdekaart.nl. Op naam, op plaats, op jaartal. Stuk voor stuk belichamen de kaarten een flinke dosis herinnering, soms zelfs nostalgie: ‘Ja, dat was ooit mijn school.’ De kaarten laten in hun totaliteit ook een brok architectuurgeschiedenis zien. Scholen als spiegel van hun tijd.

Verbinden

Tijdens het inventariseren, bleken veel kaarten ook een verhaal te bevatten. Deze informatie wordt vanzelfsprekend gedocumenteerd. Ook de bezoekers van het museum vertelden veel verhalen, als ze in het grote ‘kaartenhuis’ (zie foto) op zoek gingen naar hun eigen school. Op verScholenopdekaart.nl kun je niet alleen je oude schoolgebouw vinden, maar ook jouw verhaal achter te laten, en zo vast leggen voor de eeuwigheid.

Breed gedragen

De digitalisering van erfgoedcollecties wordt breed gedragen. De bouw van deze website werd ondersteund door het Prins Bernhard Fonds, afd. Zuid-Holland, de Provincie Zuid-Holland en het Erfgoedhuis-Zuid-Holland. De collectie ansichtkaarten toont, hoe het Nationaal Onderwijsmuseum de vele aspecten van het onderwijs naar voren kan brengen. Daarbij proberen we onze status als kennisinstituut hoog te houden. De kennis die we doorgeven, moet in al onze uitingen toegankelijk zijn, voor een groot publiek behapbaar, maar wel verantwoord en wetenschappelijk onderbouwd.