Verhalen over het Nut met Cor den Boer

Cor den Boer is vrijwilliger bij het Onderwijsmuseum en is samen met de boeken van het Nut bij het Onderwijsmuseum terecht gekomen :)

Cor deelt verhalen over het Nut met ons.

Bekijk hier de introductie 

Al 2 jaar na de oprichting van het Nut (de maatschappij tot nut van het algemeen) in 1784 werden bij bijzondere gelegenheden penningen en medailles uitgegeven. Bij bekroning van uitgegeven boeken, als beloning voor edelmoedige daden, bij jubilea van het Nut later ook bij langdurig dienstverband van een werknemer.

het derde verhaal gaat over de penning voor Vakwedstrijd Alkmaar.

Voor het belonen van edelmoedige daden werden medailles uitgereikt, zo ook voor het organiseren van een vakwedstrijd in Alkmaar. In de Nutkast van het Onderwijsmuseum staat een penning voor S. Budding die hij in 1908 kreeg met de tekst 'vakwedstrijd Alkmaar'

Afbeelding met metaal, munt, valuta, geld

Automatisch gegenereerde beschrijving

In de Alkmaarse Courant van 13 juli 1907 refereert de verslaggever aan een initiatief van het Nut uit 1895. Samen met andere organisaties zaten zij in een commissie om maatregelen op te stellen voor het houden en beoordelen van vakwedstrijden om zo de inventiviteit en kunde van handwerkslieden te verbeteren. De krant roemt het inititatief van het departement Alkmaar om opnieuw zo’n vakwedstrijd en een bijbehorende tentoonstelling te organiseren en hij spreekt de hoop uit dat omliggende steden het initiatief opnieuw zullen volgen om op die manier de kundigheid van de handwerksman in het zonnetje te kunnen zetten

Het jaarverslag 2019 van het Stedelijk Museum in Alkmaar vermeldt dat een anonieme gever een zilveren prijspenning voor de vakwedstrijd, onderdeel boekbinden, in juli 1908 door De Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen aan S. Buddingh verleend, deze penning dus, aan het museum heeft geschonken.

Hier wordt over een zilveren medaille gesproken, kennelijk is het verguldsel eraf gesleten in de jaren