Tweede Kamerlid loopt stage bij het Onderwijsmuseum

In februari maakte Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA) kennis met de werkzaamheden achter de schermen bij het Nationaal Onderwijsmuseum in de vorm van een stage. Ze kreeg daarbij instructies van MBO leerlingen vanuit verschillende opleidingsrichtingen die hun praktijkstage volgen in het Onderwijsmuseum.  

Tanja Jadnanansing hielp onder meer Julienne stagiaire horeca in het museumcafé, Jimmy en Mark, beiden stagiair opleiding facilitair en collega Amin met de voorbereiding van een educatieve rondleiding. “Wij zien het als maatschappelijke taak om het Onderwijsmuseum met onderwijs te verbinden en zichtbaar te maken, niet alleen in het museum maar ook daarbuiten.” aldus Tijs van Ruiten, directeur Onderwijsmuseum.

Vanwege de bijzondere samenwerking tussen het da Vinci College en het Onderwijsmuseum zijn er in gebouw de Holland wekelijks gemiddeld 30 stagiaires werkzaam, zo’n 80 vrijwilligers tegenover 8,7 fte vaste medewerkers. Zonder de hulp van stagiairs en vrijwilligers is het onmogelijk om het museum zeven dagen per week te openen en de omvangrijke collectie van 350.000 objecten te beheren.
Kamerlid Jadnanansing maakte ook kennis met het proces van collectiebeheer, schenkingen en afstoot. Tijs van Ruiten liet zien dat er wekelijks tientallen schenkingen per week worden aangeboden: “Onze medewerkers moeten dagelijks weloverwogen keuzes maken over het wel of niet bewaren en de consequenties daarvan op de lange termijn.”

De Nederlandse Museumvereniging onderstreept het belang om volksvertegenwoordigers kennis te laten maken met de museale praktijk, cultureel erfgoed, wat dat inhoudt en de keuzes die daarbij gemaakt moeten worden. De museumstage is dan ook een initiatief van de Museumvereniging en heeft als doel politici te laten zien en ervaren wat het werken bij een museum inhoudt. Siebe Weide (directeur Museumvereniging) kwam deze keer met eigen ogen zien hoe de museumstage verliep.

Tanja Jadnanansing zet zich al jaren in voor MBO studenten en goede stages. De stage die zij nu zelf kon volgen maakte haar enorm enthousiast over het werk achter de schermen bij het Onderwijsmuseum. Hieronder is kort beeldverslag van de stage te bekijken, uiteraard gefilmd door studenten van de opleiding Media, Da Vinci College in Dordrecht.


fotografie foto's links en onder: Thymen Stolk