Koningsdag 2020

Prinses Beatrix’ geboorte – “De blijde gebeurtenis”

Ter gelegenheid van prinses Beatrix’ geboorte op maandag 31 januari 1938 ontwierp de bekende onderwijsillustrator Cornelis Jetses (1873-1955) het omslag voor een kleurig schoolschrift: “De blijde gebeurtenis”. Dit schriftje werd na de geboorte van de eerstgeborene van prinses Juliana en prins Bernhard aan Nederlandse schoolkinderen uitgedeeld. Wat is er op te zien?

Op de voorzijde (rechts) een baby in een schommelwiegje, omringd door elfjesachtige sprookjesfiguren. Onder de wieg zien we in het opkomende morgenrood van de zon paleis Soestdijk, met de vlag in top. Aan de onderkant tekende Jetses een roodborstje, een meesje, een mus, een merel, een konijnen- en een hertenechtpaar. In de rand zijn de wapens van de Nederlandse provincies en de overzeese koloniën getekend.

Om de hechte band met het Huis Oranje-Nassau te benadrukken, tekende Jetses voor de achterkant (links) van het schriftje portretten van de historische en de hedendaagse leden van het vorstenhuis. Hiermee benadrukte hij de historische continuïteit van het Huis van Oranje: er loopt en rechtstreeks lijn van Willem van Oranje naar prinses Beatrix.

Als toppunt van Oranjesymboliek plaatste illustrator Jetses bij Beatrix’ wiegje de Nederlandse maagd – de verbeelding van de eendracht der natie.

Auteur: Jacques Dane

Collectie Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht [inv.nr. 979D81