Beeldengroep terug op gebouw De Holland

Gebouw De Holland in Dordrecht heeft al een prachtige renovatie achter de rug. Vandaag, donderdag 28 mei, is onder het toeziend oog van wethouder Piet Sleeking, bewoners en betrokkenen de beeldenpartij van het gebouw teruggeplaatst. Het beeld weegt maar liefst 8 ton en is met speciaal vervoer naar het Nationaal Onderwijsmuseum gebracht, dat zijn intrede heeft genomen in gebouw De Holland.

Bij het verplaatsen van het originele beeld moest er gebruik gemaakt worden van gesloten vervoer, aangezien men bang was dat het hoofd van het beeld zou afbreken. Aangezien het beeld, gemaakt van de tufsteen Weiberner Tuf, te kwetsbaar was om nog te repareren en conserveren is ervoor gekozen een reproductie te maken. Steenhouwerij Zederik heeft hiervoor gebruik gemaakt van de hardere steensoort Peperino Duro.

De beeldengroep van een man die twee door vuur bedreigde paarden in bedwang houdt, is met een kraan op het dak gehesen. Daar lag een voetplaat van in lood gelegd kunststof van 1,10 bij 2,90 meter al op het enorme beeld te wachten.