Uitgelicht: Columbus aan wal

Columbus denkt, dat hij Indië heeft bereikt. Maar hij is ergens in het Caraïbisch gebied beland. Op een van de eilanden van de Bahama’s die de lokale Taíno-bevolking Guanahaní noemden, om precies te zijn. Columbus neemt het eiland namens de Spaanse vorsten Fernando van Aragon en Isabella van Castilië gelijk maar half in bezit. Hij leest een daartoe bestemde koninklijke boodschap voor. Rechts op de plaat staat de lokale bevolking er wat bedeesd bij. Ze hebben hun boten met kokosnoten maar even in de steek gelaten. De indruk die de plotselinge bezoekers maakten, moet dan ook overweldigend zijn geweest. Kijk naar hun kleding, naar het schip Santa Maria, kijk naar de prachtige vlaggen en wimpels.

Deze schoolplaat kwam uit in de serie Vaderlandse Geschiedenis van uitgeverij Wolters. Columbus was uiteraard geen Nederlander, hij was geboren in Genua. Maar ‘de ontdekking van Amerika’ waaraan zijn naam verbonden is, speelt in de Nederlandse geschiedenis wel degelijk een rol. Denk aan New York, dat ooit Nieuw-Amsterdam heette. Denk aan de banden van Nederland met o.a. Suriname, Curaçao en Aruba.

Meer weten? Download de gratis audiotour bij de tentoonstelling STRIJD! op uw smartphone of tablet via de Playstore, Appstore of kijk op de website van izi travel.