Tekening

De bevrijding door de ogen van een 9-jarige Haagse schooljongen

De 9-jarige Haagse schooljongen Piet Henseler (1935-2014) fietste na de hongerwinter van 1944-’45 samen met zijn ouders, broer en zus op drie fietsen naar de Achterhoek. Onderweg kregen ze een lekke band. Het uit Den Haag meegebrachte bakblik kwam goed van pas: zo kon met slootwater het lek in de binnenband worden opgespoord. Dit  bakblik was echter gevuld met pannenkoeken, die het gezin eerst met smaak opat. Daarna pas kon de band worden gerepareerd.
Aangekomen bij de familie in Diepenheim werden de ontberingen van de hongerwinter snel weggegeten. In vergelijking met het hongerende Den Haag leek de landelijke Achterhoek op Luilekkerland. In Diepenheim maakte Piet Henseler de bevrijding mee. Bij de woning van zijn grootouders zag hij tanks, jeeps, geallieerde militairen en opgetogen Nederlandse vrouwen. De Nederlandse vlag wapperde vrolijk in de tuin. Deze vreugdevolle dagen vereeuwigde hij met oog voor detail in een tekening.
Deze tekening werd tientallen jaren later door Piets dochter Anja (1972) gebruikt voor een opstel over de Tweede Wereldoorlog. Anja plakte haar vaders tekening in een schoolschrift en schreef daar het overgeleverde familieverhaal bij. Anja’s klasgenoten kregen het ook te horen en te zien.