Ot en Sien - Fonkelnieuw

Een stukgelezen kinderboek. Niet alleen plakkerige en onvoorzichtige kinderhandjes veroorzaakten het verval. Ook de nietjes die de uitgever gebruikte om de katernen bij elkaar te houden, leidden tot uitgelopen roestplekken die het papier beschadigden. Het boek ligt geheel uit de band. De titel is iconisch: Het boek van Ot en Sien.

Maar het is geen schoolboek. Het boek van Ot en Sien was juist voor thuisgebruik. Het enorme succes van de vierdelige serie leesboeken Nog bij moeder (1904), geschreven door de onderwijzers Hindericus Scheepstra en Jan Ligthart, was voor Uitgeverij J.B. Wolters aanleiding om er ook een kinderboek van te maken: Het boek van Ot en Sien was tientallen jaren een begrip. Ouders kochten het graag voor hun kroost: met de spannende huis-tuin-en-keuken verhalen rond Ot en Sien werd het nuttige (leren lezen) met het aangename (plezier lezen) verenigd.

Bij de gehavende editie uit de collectie van het Onderwijsmuseum maakte de uitgever het zich wel heel gemakkelijk: het binnenwerk van de vier afzonderlijke schoolboekdeeltjes voor het aanvankelijk leesonderwijs werd gebundeld. Onderwijsillustrator Cornelis Jetses maakte het boekbandontwerp: twee lachende kleuters onder een paraplu.

Met engelengeduld maakte vrijwilliger en boekrestaurator Arie Speksnijder het boek schoon. Roestige nietjes werden verwijderd. Viezigheid werd weggeschraapt. De vier deeltjes werden aan elkaar genaaid. De rug vakkundig hersteld. Onder Arie Speksnijders vaardige en bedreven handen veranderde het zwaar beschadigde werk in een fonkelnieuw boek.