De Instagram van Forum voor Democratie
Zo tegen verkiezingstijd steken de campagnes van politieke partijen weer van wal. Het huidige kiezersbestand behouden én nieuwe kiezers werven. Ook tussentijds wordt de interactie met de (potentiële achterban) aangegaan, via sociale media bijvoorbeeld. Een partij die daar zeer sterk in bedreven is, is Forum voor Democratie.
In november 2019 hield Forum voor Democratie een memewedstrijd. Memes - vaak grappige afbeeldingen met een diepere laag – spreken veelal jongeren aan. Ze zijn doordrenkt van popcultuur en referenties, zijn makkelijk te delen én er draait een gehele jeugdcultuur rondom heen. Om de effectiviteit te illustreren: de Chinese overheid organiseerde een zeer succesvolle campagne om de jeugd memes te laten maken waarin hun Hongkong-beleid werd onderstreept.
Memes zijn dan ook goede manier om een jonge achterban aan je te binden. Dat deelnemers jong zijn blijkt ook uit de inzendingen die Forum voor Democratie ontving. De winnaar van de wedstrijd pakte een poster van de populaire videogame Mario Kart en maakte hier Mario Kartel: Binnenhof. Mario – de klassieke held – is Forum-aanhanger, getuige zijn pet en kart. Bowser – de onbetwistbare slechterik – is de VVD, die de Nederlandse cultuur – getuige de Delfts Blauwe vaas – kapot dreigt te gooien voor het eigen gewin. Een heldere boodschap die de jeugdige doelgroep zeker zal aanspreken.
Het is bijzonder dat een partij zo goed op de hoogte is van actuele ontwikkelingen binnen de jeugdcultuur. Met een wedstrijd als deze hen zelf betrekken én zelf een vorm van propaganda laten maken is een gouden actie, die de betrokkenheid van jeugdleden met de partij enkel verhoogt.
Echter, wanneer je de controle over digitale PR uit handen geeft, ontstaat het risico dat de jeugd hierin doorslaat. De morele grens vervaagt in de digitale sfeer. Fascisme en antisemitisme, al dan niet grappig bedoeld, slaat absoluut de plank mis. HP de Tijd legde deze wanpraktijken binnen jongerenappgroepen van de JFVD duidelijk bloot. Wat eerst zo goed leek te werken, veranderde in een publiciteitsdrama.
