Vrijheid, Blijheid?

Artikel 23 bestaat in 2017 honderd jaar en is actueler dan ooit. Dit grondwetsartikel is uniek in de wereld: nergens bekostigt de overheid zo’n variëteit aan scholen als in Nederland. De tentoonstelling Vrijheid, blijheid? Diversiteit in ons onderwijs – vanaf 9 september te zien in Het Hof van Nederland in Dordrecht - vertelt het verhaal achter de gelijkheid en diversiteit in ons onderwijs, van vroeger tot nu.

Schoolherinneringen en portretten van tien oud-leerlingen, elk uit een ander decennium. Een fotoreportage van openbare en bijzondere scholen en hun leerlingen anno nu. Aangevuld met schoolplaten, leermiddelen, foto’s uit privébezit en andere objecten van verschillende schoolsoorten. Samen vertellen ze het verhaal over honderd jaar vrijheid en diversiteit in ons onderwijs.

Samenwerking
Voor de totstandkoming van deze tentoonstelling werken Het Hof van Nederland en het Nationaal Onderwijsmuseum samen met het onafhankelijke onderwijsvakblad Didactief. Dit tijdschrift bericht over de actualiteit in het onderwijs en stimuleert het debat over onderwijs. Het Onderwijsmuseum speelt een belangrijke rol in het levend houden en uitdragen van onze onderwijsgeschiedenis. In Het Hof van Nederland werd tijdens de eerste Vrije Statenvergadering in 1572 mede de basis gelegd voor het Nederland van nu. Waar je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. Dat vindt ook zijn weerslag in ons onderwijssysteem.
 

Tentoonstelling Vrijheid, Blijheid?
vanaf 9 september 2017
in het Hof van Nederland, Hof 6, Dordrecht

Binnenkort volgt hier meer informatie over combinatietickets voor een bezoek aan zowel het Hof van Nederland en het Nationaal Onderwijsmuseum.