Sanne's Synode

Op woensdag 23 januari is de Kindersynode van start gegaan met de feestelijke première van de animatiefilm Sanne’s Synode in het Onderwijsmuseum. De Kindersynode is één van de projecten die georganiseerd wordt in het kader van het 400-jarig jubileum van de Synode van Dordrecht.

Ode aan de Synode: 13 november 1618 - 29 mei 1619
De Gemeente Dordrecht geeft tijdens Ode aan de Synode ruimte aan verschillende initiatieven. Het Nationaal Onderwijsmuseum bundelt de krachten in de Kindersynode tot een gevarieerd programma voor het primair onderwijs. Dat bestaat uit een animatiefilm, workshops voor scholen en Kindersynode bijeenkomsten . Voor het voortgezet onderwijs faciliteert het Onderwijsmuseum een internationaal uitwisselingsproject en expositie.

Synode anno 2019 voor kinderen
Hoe denken kinderen over thema’s als identiteit, vrije wil en gastvrijheid? Daar komen we achter gedurende het kinderprogramma rondom de Ode aan de Synode. Tijdens de Kindersynode, die bestaat uit vier vergaderingen in het Nationaal Onderwijsmuseum, discussiëren jonge Dordtenaren tussen de 8 en 12 jaar over deze onderwerpen die ook 400 jaar geleden tijdens de Dordtse Synode speelden. Scholen uit de regio worden opgeroepen om afgezanten te sturen naar de Kindersynode. Als feestelijke afsluiting worden op 12 juni 2019 de ‘Nieuwe Dordtse Leefregels’ aan wethouder Piet Sleeking gepresenteerd. 

Onderwijsprogramma
Vanaf januari 2019 zijn er speciale workshops te reserveren in het Onderwijsmuseum. Voor in de klas (groep 5 t/m groep 8)  is er de spannende animatiefilm Sanne’s Synode waarin Sanne door Sijmen – het jongetje in het beroemde kunstwerk van Pouwel Weyts – wordt meegenomen naar het Dordrecht in de tijd van de Synode. Voor juffen en meesters zijn er tips toegevoegd zodat er ook op school gesproken kan worden over de thema’s van de Dordtse Synode. In het Onderwijsmuseum leren kinderen aan de hand van interactieve opdrachten hoe ze hun mening kunnen vormen en bijstellen of verdedigen en samenwerken. Met de interactieve 5d app van Stichting de Verborgen Stad kunnen kinderen met Sijmen uit de film Sanne’s Synode de historische stad ontdekken en komt de geschiedenis tot leven. 

Klik hier voor meer informatie over deelname aan de bijeenkomsten of bekijk het aanbod van educatieve workshops

Uitwisselingsproject
Voor het voortgezet onderwijs ontwikkelde Face to Face een bijzonder initiatief. Vanaf 17 april exposeren zij met leerlingen van het Insula College een kunstwerk in het Onderwijsmuseum; het resultaat van een uitwisselingsproject tussen een Dordtse en Amerikaanse middelbare school over de thema’s identiteit en gastvrijheid. Lees meer.

Animatiefilm Sanne’s Synode
Wim Goossens en Jan Stroeve maakten een korte, deels geanimeerde film: Sanne’s Synode. Dit even spannende als wonderlijke verhaal leidt de kijker naar een viertal vragen rond religie en identiteit, die in de klas kunnen worden besproken. 

Heb je de première van Sanne's Synode op 23 januari gemist? Bekijk hier de film online!

Kijk voor alle activiteiten op www.synode400.nl of op de facebookpagina @KinderSynode.