Nationale Museumweek 2016

Van 16 tot en met 24 april staat tijdens de Nationale Museumweek een enorm cultureel kapitaal in de schijnwerpers. U kunt het ontdekken door verrassende initiatieven, binnen en buiten de muren van het museum. Dichterbij dan je denkt, ook in het Onderwijsmuseum!

Pronkstuk: Schoolplaten
Ter gelegenheid van de Museumweek kiest ieder museum een Pronkstuk, 'het echte goud' van de museumcollectie. Gouden pronkstukken van het Onderwijsmuseum zijn de 'schoolplaten voor de vaderlandsche geschiedenis', een serie historische platen van de hand van de bekende illustrator J.H. Isings. Generaties zijn ermee opgegroeid. Ooit vond je dit echte goud op school – het was goud dat letterlijk in de klas hing en door vele duizenden (kinder)ogen aanschouwd werd. Geen wonder dat veel schoolplaten nu deel uitmaken van het collectief geheugen van Nederland. Geschiedenislessen stonden gelijk aan de dynamische schoolplaten. De meeslepende, levendige verhalen van de onderwijzer weerklinken bijna nog in de platen van Isings. Rechts op de voorgrond ligt machtig en fier “De Zeven Provinciën”, het vlaggenschip van De Ruyter die de Krijgsraad bijeen roept. Van alle kanten komen reeds sloepen met de vlootvoogden en kapiteins aangeroeid. Een spektakel dat de kinderen bijna vierhonderd jaar later nog op school mochten aanschouwen. Nog één dag en de Vierdaagse Zeeslag tegen Engeland zou beginnen…

Breng je in de week van 16 t/m 24 april een bezoek aan het Onderwijsmuseum? Dan ontvang je gratis de tentoonstellingsgids Grow Up!