Feestelijke lancering www.leesmeter.nl

Vandaag lanceert Kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander samen met de Kinderburgemeester Dordrecht de nieuwe website: www.leesmeter.nl. Een initiatief van het Nationaal Onderwijsmuseum waarbij jong en oud, aan de slag gaan met lezen, voorlezen of luisteren naar boeken. Via deze website kunnen deelnemers hun gelezen bladzijdes bijhouden en zullen we met elkaar zien hoeveel Nederland juist WEL leest!  

Lezen stimuleren 

Lezen is leuk. Het is nóg leuker als je ervoor beloond wordt. Lezen met beloning in het vooruitzicht motiveert. Www.leesmeter.nl geeft een eerste zetje tot leesplezier. Om beter te leren lezen, moeten meters gemaakt worden, de zogenaamde leesmeters. Voer het aantal bladzijdes in dat je gelezen hebt op de website. Hoe meer je leest, hoe sneller je kans maakt op een beloning, zoals gratis toegang tot het Onderwijsmuseum. Naast de vastgestelde beloningen bij landelijke mijlpalen, kun je als docent of groep ook zelf mijlpalen met beloningen toevoegen.  

Actualiteit 

Uiteraard is de Kinderboekenweek het juiste moment om deze website te lanceren. Via leesmeter.nl hoopt het Nationaal Onderwijsmuseum de leesmotivatie van kinderen op een positieve en laagdrempelige manier te stimuleren. Dit initiatief sluit perfect aan bij de huidige algemene zorg over de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren. De daling van de leesvaardigheid haalt regelmatig het nieuws. Diverse studies tonen aan dat de leesmotivatie van kinderen en jongeren niet vaststaat, maar met de juiste ondersteuning kan worden gestimuleerd. 

Basisonderwijs 

Leesmeter.nl is vooral ontwikkeld voor het basisonderwijs. Maar ook fijn te gebruiken voor en door andere groepen die samen willen lezen. Daag je klasgenoten of vrienden uit voor een lees-challenge of begin je eigen leesmeter met je buren in de straat.  

RTVDordrecht maakte een mooi verslag van de lancering