GeoLab in het Onderwijsmuseum

NB: Op maandag 24 februari is het Onderwijsmuseum geopend!

In de voorjaarsvakantie staan de vakantieactiviteiten van het Onderwijsmuseum in het kader van onze tentoonstelling ‘Stap in de wereld van de Bosatlas’. In het GeoLab duiken we de aarde in, steken we rivieren over, vinden we de weg met een kompas en maken we een windmolenpark. In het Onderwijsmuseum staan zes verschillende uitdagingen op je te wachten!

Maak een fossiel

Creëer een eigen gipsafdruk van een fossiel! Leer hoe fossielen ontstaan en hoe wij daarmee de geschiedenis van planten en dieren in kaart kunnen brengen. Ga jij straks met eigen ammoniet of trilobiet naar huis?

Vulkaanuitbarsting

De aarde is continu in beweging. Het bewegen van aardplaten zorgt voor de vorming van bergen, dalen én vulkanen. Hoe werkt een vulkaan echter? Klei er zelf één en laat deze door middel van een chemisch proces exploderen!

Bruggen bouwen

Hoe vaak rij jij per dag over een rivier of kanaal? Ook in het vlakke Nederland zijn bruggen hard nodig, zeker voor een eiland als Dordrecht. Voor de bruggen werden gebouwd was iedereen nog afhankelijk van veerboten. Het kunnen bouwen van goede bruggen is dan ook een echte uitdaging om een land met elkaar te verbinden. Lukt het jou om de drie bruguitdagingen te voltooien?

Maak een kompas

Noord en oost, zuid en west, maar waar eigenlijk? Hoe weet je welke richting je op moet? Met een kompas kan je het noorden vinden. Als je weet waar het noorden is, dan wijst de rest zich vanzelf. Maak met behulp van magnetisme, een naald en een kurk je eigen kompas.

Windmolens! Waar?

Er is sprake van een heuse energierevolutie. Fossiele brandstoffen raken snel op én duurzame variaties zijn in opkomst. Zonne-energie en windenergie gaan in de toekomst erg belangrijk worden. Maar als je zoveel windmolens gaat plaatsen, waar ga je dat dan doen? Maak eigen windmolens en plaats ze zo dat deze elkaar niet in de weg zitten als de ventilator gaat blazen. Een windmolen goed plaatsen is zo makkelijk nog niet!

Hoe realistisch is een atlas?

De wereld is rond, een atlas is plat. Hoe realistisch is een platte kaart? Kan je daarvan een wereldbol maken? Met een praktische opdracht ontdek je hoe ‘misvormd’ de wereldkaart is én hoe je een realistische wereldkaart maakt.

Het GeoLab is elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur gratis toegankelijk in combinatie met een entreebewijs. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en staan onder begeleiding van een museumdocent. Laatste inloop is mogelijk tot 14.30 uur!