Hoger onderwijs

Onderwijs – over vroeger, voor later, van nu

Laat je inspireren door de verhalen van de onderwijsvernieuwers en ervaar hoe men door de eeuwen heen naar onderwijzer, kind en opvoeden keek. Kom alles te weten over de eerste onderwijswetten – uit de achtste eeuw al! – en de ‘nieuwste’ snufjes in de klas. Hoor alles over ‘hoofdelijk onderwijs’ in de middeleeuwen – in overvolle schuren waar je als kind een flinke pechvogel was. Maak de ontwikkeling mee naar het klassikaal onderwijs met behulp van wandplaten en letterkasten. Zie de Aap-Noot-Mies-borden en kroontjespennen; vele duizenden kinderen zijn ermee opgegroeid. Kortom, maak aan de hand van de grootste collectie ter wereld op dit gebied een wandeling door het onderwijs van vroeger en zie hoe we tot het onderwijs van nu gekomen zijn.  

Een inhoudelijke en levendige rondleiding door de onderwijsgeschiedenis, gericht op de opleidingen PABO, pedagogiek en onderwijskunde van het hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.

Duur: 1 uur
Kosten: € 75,- per 15 studenten (inclusief museumentree en toegang voor twee begeleiders/docenten)

Gastcolleges

Het Nationaal Onderwijsmuseum beheert niet alleen de grootste collectie ter wereld op het gebied van onderwijs, het museum is ook een onmisbare bron van informatie op het gebied van de onderwijs- en pedagogiekgeschiedenis. Dit alles maakt het Onderwijsmuseum dan ook hét kenniscentrum op dit gebied. Voor opleidingen die zich richten op het onderwijsveld zoals Pabo's, lerarenopleidingen, MBO onderwijsassistent of universitaire studierichtingen biedt het Onderwijsmuseum gastcolleges aan, die aan de hand van de collectie op een verrassende manier de ontwikkeling van het onderwijs in Nederland laten zien. Dr. Jacques Dane (hoofd afdeling Collectie en Onderzoek) en Tijs van Ruiten (directeur) verzorgen graag deze gastcolleges op maat voor uw studenten. 

Duur en onderwerp: in overleg te bepalen
Kosten: €150 - €250,- per gastcollege

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Educatie via: educatie@onderwijsmuseum.nl  T 078 632 68 20.