Geolab Digitaal

Heb jij ook zin om de geheimen van de aarde zelf te onpluizen? Om te ontdekken hoe je zelf een vulkaan kan laten uitbarsten, een ravijn te overbruggen, een eigen kompas te maken óf te zien hoe de maan aan zijn bijzondere kraters is gekomen? Dan ben je hier aan het goede adres. Welkom bij in het Geolab Digitaal.

Geolab Digitaal is er voor elke jonge onderzoeker die proefsgewijs meer te weten wilt komen over de aarde en het heelal. Ons Educatieteam heeft speciaal voor jou korte vlogs opgenomen, waarin ze onder andere vertellen over fossielen, windmolenparken en aardbevingsmeters én hoe jij hier zelf mee aan de slag kunt gaan. Waar wacht je nog op?!

Bouw een windmolenpark!

Benodigdheden: Windsnelhedenkaart (Grote Bosatlas), kneedgum, schaar, rietjes, spelden, speldenkussen of stukje vilt, uitgeprinte windkaart, föhn/ventilator óf buitenlucht
Samenvatting: Museumdocent Tamara vertelt je alles wat je moet weten over de geschiedenis van windmolens! Weet jij hoe hoog de hoogste windmolen is? Tamara wel! Ze laat je ook zien hoe je zelf een eigen windmolenpark kunt bouwen en hoe je daarmee leuke experimenten uitvoert!

Maak een kompas!

Benodigdheden: naald, stukje kurk, plakband, water, magneetje, idee waar het noorden is
Samenvatting: Als we je vragen waar het noorden is, kan jij dan direct goed antwoord geven? Museumdocent Linda wel! Zij maakte zelf een kompas en legt jou uit hoe je dat zelf ook kunt doen!

Maak een fossiel!

Benodigdheden: modelgips, water, twee bakjes, eetlepel, mal
Samenvatting: Museumdocent Myrthe speurde de aarde af opzoek naar ammonieten, trilobieten en andere fossielen! Het is een flink karwei om mooie fossielen te vinden. Maar waarom zoeken als je ze ook zelf kunt maken? Myrthe legt uit hoe!

Creëer een vulkaanuitbarsting!

Benodigdheden: klei (optioneel), een bord, een klein glaasje, theelepel, 3 theelepels zuiveringszout (baking soda), 40ml azijn, 1 druppel afwasmiddel, 2 druppels rode kleurstof, dieren en planten om je vulkaan mee te versieren (optioneel)
Samenvatting: Het is in Nederland vaak een ver-van-ons-bed-show, al die vulkanen. Gelukkig maar, want vulkaanuitbarstingen kunnen ontzettend vernietigend zijn! Wil je toch de stoute schoenen aantrekken en zelf de kracht van een vulkaanuitbarsting ontdekken? Dan ben je hier aan het goede adres! Museumdocent Juultje kan je alles vertellen over vulkaanuitbarstingen en hoe je zelf een eigen vulkaan tot ontploffing kan brengen!

Wat is liquefactie?

Benodigdheden: bakje, zand, water, een klein en zwaar object
Samenvatting: Als de aarde trilt kan er liquefactie optreden. De grond lijkt dan wel vloeibaar te worden. Gebouwen kunnen er zelfs in zinken. Een goed voorbeeld is drijfzand. Museumdocent Linda legt je uit hoe liquefactie onstaat en hoe jij dit zelf kan nabootsen!

Maak een aardbevingsmeter!

Benodigdheden: kartonnen doos, touw, bekertje, stift, schaar, kralen of zand, lange strook papier
Samenvatting: De aarde is voortdurend in beweging en soms merken we dat heel goed. Dan is er een aardbeving en begint de grond heftig te schudden. Hoe meten we hoe hard een aardbeving is? Kunnen we dat zelf misschien ook meten? Myrthe legt uit hoe het zit en hoe je een eigen aardbevingsmeter, ofwel seismograaf, maakt!

Waarom heeft de maan zoveel gaten? 

Benodigdheden: cacaopoeder, bloem, bakje, zeef, een knikker/kraal/ander object dat op een knikker lijkt
Samenvatting: Museumdocent Linda heeft de afgelopen dagen flink naar de maan zitten kijken en het viel haar op dat de maan vol zat met gaten! Hoe kan dat eigenlijk? Linda zocht het uit én vertelt in deze Geolab Digitaal over haar bevindingen. Ze vertelt je ook hoe jij deze proefjes zelf kan uitvoeren!

Maak een sterrenkaart!

Benodigdheden: voorkant sterrenkaartachterkant sterrenkaartsterrenkaart, lijm, schaar, papier, printer
Samenvatting: Als je op een heldere en donkere nacht naar de ruimte staart zie je honderden, zo niet duizenden sterren aan de hemel staan. Al die sterrenen planeten hebben een naam, maar hoe kan je ze eigenlijk herkennen? Museumdocent Tamara zocht het uit en laat zien hoe je een eigen sterrenkaart kan maken!

GEOLAB UITDAGING KERSTVAKANTIE 2020: BOUW EEN BRUG

BELANGRIJK: Deze uitdaging is verlopen. Het proefje kan je nog wel uitvoeren!
Benodigdheden:
Blokken, boeken, mandarijnen én alles waarmee je een grote brug kan maken.
Samenvatting: Educator Stefan nodigt je uit tot het overbruggen van de grootste mogelijke afstand met enkel huis-tuin-en-keuken spullen. Weet jij de grootste afstand te overbruggen? Dan maak je kans op een klein prijzenpakket. Stuur een foto met meetlint van jouw brug naar educatie@onderwijsmuseum.nl voor het eind van de lockdown op 19 januari 2021. Wie weet val jij in de prijzen!