Uitgelicht: Wartburger dichterswedstrijd

Strijd kan ook vreedzaam zijn, is dat gelukkig ook meestal. Kijk naar de concurrentie in het bedrijfsleven. Kijk naar sport en spel. Op deze schoolplaat  een middeleeuws voorbeeld, de strijd tussen dichters en minstrelen.

We zijn thuis bij de 13e eeuwse landgraaf Herman I in het Duitse Wartburg. Hij nodigde minstrelen uit heel Europa uit om hun kunsten te laten horen. Dat alles in wedstrijdverband, inclusief prijzen en veel eer. Dit soort wedstrijden in die tijden omvatten meestal twee elementen. De eerste was de Fürstenlob, het zo mooi mogelijk brengen van lofliederen op vorsten of, nog liever, de gastheer zelf. Daarnaast was er het Ratselspiel, waarbij de minstrelen het rechtstreeks tegen elkaar opnamen in een woordenstrijd die alle kanten uit kon: raadsels, verbale valstrikken, verwensingen, grappen.

Op de plaat links de adellijke toehoorders, achterin Herman I en zijn vrouw, gravin Sophia, rechts de minstrelen en dichters die op hun beurt wachten, maar intussen wel aandachtig luisteren naar hun met een harp gewapende collega’s middenin.

Meer weten? Download de gratis audiotour bij de tentoonstelling STRIJD! op uw smartphone of tablet via de Playstore, Appstore of kijk op de website van izi travel.