Talk&Toast: Remko Iedema | 'Baat het niet, dan schaadt het wel'

Talk&Toast’: iedere laatste zondag van de maand vanaf 11.00 uur een inspirerend gesprek over onderwijs, jeugd en opvoeding in het Museumcafé. Voor € 7,50 geniet u niet alleen van een mooi gesprek met een boeiende spreker, maar ook van een heerlijk ontbijt!

Op 23 februari om 11.00 uur ontvangt interviewer Gertjan Kleinpaste Remko Iedema over zijn boek: ‘Baat het niet, dan schaadt het wel.’

Als zijn dochter ziek wordt en niet meer naar school kan, komt Remko Iedema, manager Sociaal Domein bij de gemeente Apeldoorn, terecht in de wereld van medische zorg, passend onderwijs en jeugdzorg. Hij constateert dat ondanks fantastisch geformuleerd beleid kinderen verloren raken in procedures, doorverwijzingen en goedbedoelde kortetermijn interventies.

Wat is hier aan de hand? vraagt hij zich af en gaat op onderzoek uit. Hij ontdekt dat iedereen wel wil meedenken, maar dat weinigen écht helpen en dat er veel wordt vergaderd, maar weinig wordt besloten. Dat is waar kinderen die moeite hebben om naar school te gaan en hun ouders mee worden geconfronteerd.
Iedema spreekt met landelijke opinieleiders als voormalig kinderombudsman Marc Dullaert en bestsellerauteur Wouter Hart, maar ook met managers, leerkrachten, huisartsen en jeugdzorgmedewerkers.

Uiteindelijk komt hij tot een verrassende en onverbiddelijke conclusie: zij die zich druk maken zullen het verschil niet maken en zij die het verschil kunnen maken, maken zich niet druk. En die laatsten willen dat graag zo houden.

De hamvraag is: hoe kan het beter? Iedema schetst hiervoor de weg. 'Het kan anders,' schrijft hij. Morgen al. Of vandaag.

Reserveren voor gesprek én ontbijt via https://tickets.onderwijsmuseum.nl/onderwijsmuseum/nl/flow_configs/tickets/steps/start/z_event/9274 (Talk&Toast Februari)