Lezing: 'Wat als je onderwijs ruimte geeft?'

De pedagogische kracht van het Montessori-onderwijs, 
100 jaar traditie en blijvend inspiratiebron voor het onderwijs van de toekomst

In Dordrecht bestaat Montessorionderwijs al 90 jaar, nu MontessoriKindCentrum Het Mozaïek. Het onderwijs is met de tijd meegegaan. De reformbeweging waar ook het montessorionderwijs uit is ontstaan is nog altijd een krachtige bron voor conceptscholen. Niet alleen voor het montessori-onderwijs maar ook voor Jenaplan, Dalton, Vrijeschool, Freinet en latere vormen van vernieuwingsonderwijs. Allen op hun beurt inspireren om vernieuwend te zijn, om ruimte voor eigenheid te creëren voor kinderen en voor het onderwijs zelf, ook anno 2018. 

Montessori-onderwijs is kosmisch onderwijs, onderwijs dat we typeren aan de hand van vier grote levensthema’s en op basis waarvan het curriculum is vormgegeven: tijd en ruimte, natuur en cultuur. Het is het motief waarom we rekenen doen zoals we dat doen, waarom we in taal zo actief zijn, waarom de thema’s van de Kennisgebieden zo bijzonder zijn en waarom zintuigontwikkeling en motoriek zo belangrijk zijn. En niet in de laatste plaats waarom de drie pedagogische domeinen en functies van het onderwijs, zoals geïntroduceerd door prof. Gert Biesta, kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming ook voor het montessorionderwijs op het lijf geschreven lijkt te zijn. Met de mooie uitspraak van de UNESCO in gedachte ‘Learning the treasure within’ komen we met elkaar in gesprek over montessori-onderwijs en over de zin van het onderwijs van nu!

In deze lezing gaat Annemieke Zwart in op de historische context en neemt u mee in de hedendaagse ontwikkelingen in de visie van het montessori-onderwijs en de invloed ervan op andere onderwijsvormen. 
 

Over de spreker
Annemieke Zwart (1950) is haar loopbaan in het onderwijs begonnen als wiskunde docent in Amstelveen en Haarlem.Tegenwoordig geeft zij masterclasses en werkt zij als nascholingsdocent en coach. Zij schreef onder andere het boek ‘Wat als je onderwijs ruimte geeft? Pedagogisch Evalueren en Verantwoorden.’

Zie ook: tentoonstelling 'Negentig jaar Montessori-onderwijs in Dordrecht'

Lezing 'Wat als je onderwijs de ruimte geeft?'
De pedagogische kracht van het Montessori-onderwijs, 
100 jaar traditie en blijvend inspiratiebron voor het onderwijs van de toekomst
door Annemieke Zwart
woensdag 3 oktober
19.30 - 21.30 uur, inloop 19.15 uur met koffie en thee
Kosten: 7,50 p.p., Vrienden en museumkaarthouders € 5,- p.p. 
Aanmelden kan direct via het formulier, per e-mail (info@onderwijsmuseum.nl) of telefonisch 078 - 632 68 20. 

Dagmenu in het Museumcafé
Voorafgaand aan de lezing kunt u ook reserveren voor het dagmenu in het museumcafé. Voor slechts €4,95 per persoon serveren we een huisgemaakt en versbereid en wisselend dagmenu inclusief tafelwater + non-alcoholisch drankje naar keuze. Het museumcafé is geopend vanaf 18.30u.
Uw aanmelding en eventuele dieetrestricties kunt u via het aanmeldformulier opgeven