Lezing 'Diet Kramer (1907-1965) Jeugdboeken-schrijfster tegen wil en dank?'

Op woensdag 2 mei vertelt Janneke van der Veer over het leven en werk van literair schrijfster Diet Kramer in het Nationaal Onderwijsmuseum.

Diet Kramer heeft een duidelijke plaats in de geschiedenis van de kinder- en jeugdliteratuur. Die positie heeft ze vooral te danken aan boeken als Stans van de Vijf-jarige (1927), Razende Roeltje (1933), De Bikkel (1935) en Roeland Westwout (1937), verhalen over jonge mensen, veelal scholieren, die worstelen met zichzelf en hun plaats in de maatschappij.
Als schrijfster richtte ze zich echter ook op volwassenen. Dat leidde niet tot vermelding van haar naam in meer algemene literatuurhistorische overzichten. Wat is hiervan de achtergrond? Hoe keek Diet Kramer zelf tegen haar positie in de literaire wereld aan? Waar lagen haar ambities?

Het boek ‘Onrustig is ons hart’: Leven en schrijverschap van Diet Kramer (1907-1965) is deze avond verkrijgbaar (prijs € 29,50) en kunt u laten signeren. U kunt het boek ook bestellen via www.dietkramer.nl.

Over de spreker
Janneke van der Veer (1953) rondde in 2005 de studie algemene cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit af. Samen met Joke Linders schreef ze de biografie Han G. Hoekstra (1906-1988). Van 1993 tot 2013 was ze hoofdredacteur van Boekenpost. Janneke van de Veer is freelance publicist en schrijft over (jeugdboeken)auteurs, boekgeschiedenis, margedrukwerk en volkscultuur. 'Onrustig is ons hart' is haar proefschrift.

Dagmenu in het museumcafé
Voorafgaand aan de lezing kunt u ook reserveren voor het dagmenu in het museumcafé. Voor slechts €4,95 per persoon serveren we een huisgemaakt en versbereid en wisselend dagmenu inclusief tafelwater + non-alcoholisch drankje naar keuze. Het museumcafé is geopend vanaf 18.30u.

Lezing 'Diet Kramer (1907-1965) Jeugdboeken-schrijfster tegen wil en dank?'
door Janneke van der Veer

woensdag 2 mei 2018
19.30 – 21.30 uur, ontvangst vanaf 19.15 uur
Deelname: € 7,50 p.p. inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst. Museumkaarthouders en Vrienden betalen €5,- p.p op vertoon van hun geldige pas.
Locatie: Burgemeester de Raadtsingel 97, 3311 JG Dordrecht
Aanmelden kan via het aanmeldformulier of telefonisch via 078- 632 68 20.