Docenten informatieavond - Relationele en seksuele vorming in de klas.

Op woensdagavond 29 februari 2024 organiseert het Onderwijsmuseum een informatiebijeenkomst voor leerkrachten, docenten en pabostudenten die in het teken zal staan van relationele en seksuele vorming in de klas.  

Tijdens deze avond is er een divers programma waar verschillende onderwerpen aan bod komen, zoals seksuele en genderdiversiteit, sexting bij jongeren en omgaan met moeilijke vragen omtrent seksualiteit. Organisaties als Rutgers, COC Nederland, Emancipator en SKSPRAAT, maar ook dr. Marijke Naezer zullen hierbij aanwezig zijn om vanuit hun expertise handvatten te geven om seksualiteit op een leuke en toegankelijke manier bespreekbaar te maken in het klaslokaal. De avond is dan ook een perfecte voorbereiding op de Week van de Lentekriebels, maar het onderwerp is natuurlijk elke dag van de week van toepassing.   

 
 
Programma: 

18:30: Inloop 

19:00 Plenaire lezing door Rutgers: Tijdens deze presentatie leer je welke 7 drempels veel docenten ervaren als ze aan de slag willen met seksuele vorming. Je krijgt praktische tips om daar vol vertrouwen en met plezier over heen te stappen.

19:45: Keuzeronde 1 

COC: Hoe maak je seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar in het basisonderwijs? 

Dr. Marijke Naezer: Sociale media zijn een onlosmakelijk onderdeel geworden van de seksuele activiteiten van jongeren. Marijke Naezer vertelt over de (positieve) betekenissen van online seksuele activiteiten voor jongeren. Ook gaat ze in op online seksueel grensoverschrijdend gedrag, en op de vraag hoe we hier het best mee om kunnen gaan.

20:30-20:45: Pauze 

20:45: Keuzeronde 2 

Emancipator: Seksuele voorlichting, praten over intimiteit, gevoelens, onzekerheid en plezier. Dat bespreekbaar maken in de klas is al moeilijk genoeg. Maar hoe betrek je daar de jongens bij? Hierover gaan we met elkaar in gesprek, door te onderzoeken hoe de term 'Boys will be boys' ons in de weg kan zitten. En hoe dit jongens beperkt in hun eigen ontwikkeling. 

SKSPRAAT: Praten over seks, hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat je je eigen grenzen bewaakt? 

21:30: Verwachte eindtijd 

 
 

Tickets voor deze bijeenkomst zijn inclusief museumentree en te reserveren via Tickets